HŐSZIGETELÉS

Hőszigetelő rendszerek előnyei:       

Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a falon?

Valójában a döntést az alapján tudja meghozni, hogy Önnek a szempontok közül melyik a fontosabb.

Segítségül felsoroljuk azokat a fontos szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a döntéskor. Elmondjuk azt is, hogy ezen szempontok szerint melyik lenne jobb. Ezeket megismerve talán könnyebben tud majd választani a kétféle szigetelés között.

A polisztirol szigetelés dominanciája megkérdőjelezhetetlen még. Az utóbbi években azonban érezhetően nő a kőzetgyapot szigetelést választók aránya. Drágább hőszigetelő anyag a kőzetgyapot, azonban a magasabb árnak konkrét előnyei vannak. Melyek ezek a kézzelfogható előnyök?

A homlokzati polisztirol lemezek ára 20-40%-kal is kedvezőbb, mint a hasonló vastagságú homlokzatra gyártott kőzetgyapot lemezeké.

A kőzetgyapot páraáteresztő képessége sokkal jobb, mint a polisztirolé.

A szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban.

Hangszigetelése is jobb a polisztirolnál, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab.

Forgalmas utak mentén lévő családi házak szigetelésénél bizony nagy jelentősége lehet a homlokzat jobb hangszigetelésének is.

A kőzetgyapot nem ég, ásványi, természetes alapanyagainak köszönhetően olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van. Ezért egy esetleges tűznél gátolja a tűz terjedését, és védi a falat. Az expandált polisztirol hablemez ezzel szemben – önkioltóan ugyan -, de csepegve ég. A tárgyilagossághoz azonban hozzátartozik az is, hogy szakszerű szigetelésnél, a „pont-perem” módszert lelkiismeretesen alkalmazva a polisztirol táblák ragasztásakor, a szélükön teljesen bekent táblák mögött nem lesznek olyan légrések, amelyek egy esetleges lakástűznél segítenék a lángok terjedését. Tehát a polisztirol is biztonságos homlokzati hőszigetelő anyag szakszerű kivitelezéssel

Először is kőzetgyapot és kőzetgyapot, valamint polisztirol és polisztirol között is jelentős minőségi különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között.

A polisztirol szigetelésen belül is választhatja a homlokzatra a jól ismert, fehér színű EPS lemezeket, vagy pedig a grafitos adalékanyaggal, akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességűvé fejlesztett szürke színű grafitos szigetelő lapokat. A kőzetgyapot szigetelésen belül is választhatja a hagyományos egyrétegű kőzetgyapot lapokat, vagy a korszerűbb kétrétegű lemezeket, amelyeknek 2 centiméter vastag, keményebb külső része jobban védi az elkészült homlokzatot az esetleges sérülésekkel szemben, puhább, belső része pedig rugalmasan felveszi a szigetelt fal egyenetlenségeit, ezzel jobb tapadást biztosít. Tehát még egyetlen márkán belül is többféle terméket választhat otthona szigetelésére.

Ha pedig már kiválasztotta a szigetelőanyag márkáját és azon belül pedig már a típust is, akkor még mindig hátra van az a fontos kérdés, hogy milyen vastag legyen a kiválasztott szigetelés a homlokzaton? Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a homlokzat hőszigetelése.

Ezért 15-20 centiméteres vastagságok felett már nem biztos, hogy a szigetelőanyag vastagságát kell növelni a jobb hőszigetelő hatás eléréséért, hanem érdemes inkább a jobb hőszigetelő képességű terméktípust választani.

  • Az egyrétegű kőzetgyapot helyett a kétrétegűt, mert annak kb. 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűnél.
  • A fehér színű polisztirol helyett pedig a grafitos polisztirolt, mert ezeknek a hőszigetelése akár 20-30%-kal is jobb lehet az ugyanolyan vastag hagyományos szigetelőknél.

 

https://tse2.mm.bing.net/th?id=OIP.IltXNg8iTGxT_jCJD2cLcAAAAA&pid=15.1&P=0&w=205&h=155

Téli időszakban a kisebb hő veszteség, míg nyáron a hő védelem kisebb energiaköltséget eredményez, ami a konstrukciótól, és az épület tagoltságától függően éves szinten - a teljes épületre vonatkozó fűtési és hűtési költség akár 15-25%-os megtakarítását is jelentheti.

A teljes felületű hőszigetelés csökkenti a hő hidak negatív hatását, a hőszigetelés vastagságának
megfelelő kialakításával megszüntethető a hideg belső felületek kialakulása.
• A meleg belső falfelületen nincsen párakicsapódás és penészesedés.

A homlokzati hőszigeteléssel védett fal nyáron kellemesebb klímát biztosít, mint a hőszigetelés nélküli.

A homlokzati hőszigetelő rendszer védi a szerkezetet a nedvességtől (esőtől) és a fagytól.

A felújított homlokzat a teljes épület értékét is nagymértékben növeli.

Homlokzati hőszigetelés menete

A polisztirollapos hőszigetelő rendszereket akár új akár már meglévő épületeknél is lehet alkalmazni. Az új épületeknél közvetlen a téglára, míg a meglévő épületeknél fontos a falak előkészítése. A máló, repedezett, vagy már hézagosan lehullott vakolatokat célszerű eltávolítani. Ragasztás előtt a felületet portalanítani kell. Ha jó minőségű a vakolat, arra nyugodtan lehet előkészítés nélkül dolgozni, de minden esetben dűbelezni kell.

Ha ablakcserét is kér a hőszigeteléssel egybevéve, akkor célszerű még a polisztirol lapok felragasztása előtt beépíteni, mivel így szép kávát alakíthatunk ki az ablakunk körül és nem kell utólagos párkánymunkálatokat sem végezni. Ha már az ablaka be van szerelve, akkor pedig ajánlatos az egész ablakfelületet, a profillal együtt lefóliázni, mivel, ha még a szigetelési folyamat nem is, de a vakolat felhúzása akár koszolással is járhat.

A kezdőprofilt úgy kell felrakni, hogy minimum 30 cm lábazati magasság maradjon, illetve egyenesen körbefusson a lakáson. Egyenetlen fal esetén hézagolás célszerű.

Szigetelő lapok felragasztása:

A ragasztót úgy kell felhordani a lapokra, hogy legalább az 40-50 %-ban érintkezzenek a fallal. Ezt mi általában úgy csináljuk, hogy körbekenjük a lapot és belül 4-5 pontot alakítunk ki.

A lapok ragasztását mindig kezdőprofillal indítjuk és hézagmentesen kötésben illesszük egymáshoz. A kötési pontoknál és dudoroknál összecsiszoljuk, így egyenletes felület alakul ki.

A lábazatot a kezdőprofil alól indítva alakítjuk ki és mivel itt általában beton felület van, ezért extrudált, jobb hőszigetelő képességű, ám véknyabb lapot használunk. Ez a hőszigetelő lap jobban ellenáll a víznek és a mechanikai sérüléseknek. (Bővebben az extrudált hőszigetelő lapról)

Kőzetgyapot szigetelés

http://szigatech.hu/wp-content/uploads/2011/04/ásványgyapot-homlokzat-150x150.jpg

A kőzetgyapot szigetelés kedvező tulajdonságai miatt számos helyen alkalmazható - kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, jó hangszigetelő, tartós, nedvességre nem érzékeny, tűzálló, kiváló légáteresztő képességű, és a környezetre és az egészségre káros hatása sincs.

A könnyű kőzetgyapot szigetelés ( PETRALANA 035; TERMOLIFE 033; PAROC UNS37; KNAUF MPN, ROCKWOOL MULTIROCK; ) válaszfalakba, tetőtér beépítésnél szarufák közé, padlásfödémekre, mennyezetek szigetelésénél alkalmazható.

A magasabb testsűrűséggel rendelkező kőzetgyapot szigetelés ( PAROC SSB1; KNAUF PTE-PTN; ROCKWOOL STEPROCK;) alkalmazható mert olyan családi házak, középületek és ipari létesítmények hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére tervezték, ahol terhelésnek van kitéve, pl. közbenső födémek úsztatott padló szerkezetének lépéshang-szigeteléseként, valamint lakáselválasztó falak akusztikai és tűzzel szembeni szigeteléseként, ill. alulról hűlő födémek hőszigeteléseként.

Légáteresztő kőzetgyapot hőszigetelő rendszerekben a speciális, vakolható kőzetgyapot szigetelés ( ISOROC ISOFAS; PAROC FAS3; KNAUF FKD; ROCKWOOL FRONTROCK ) alkalmazható olyan családi házak, középületek és ipari létesítmények hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére tervezték, ahol vakolt felületet készítenek, pl. külső homlokzati falak, ill. belső határoló falak.

http://szigatech.hu/wp-content/uploads/2011/04/vakolható-kőzetgyapot-használata-150x150.pngA vakolható kőzetgyapot a vakolt kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek (ETICS) ideális hőszigetelő anyaga, mert kiváló hőszigetelési tulajdonsága mellett kitűnő hangszigetelő képességgel bír, jó páraáteresztő és növeli az építmény tűzállóságát. Továbbá a régi vegyes falazatú épületek mint vert fal, vályog, tömésfal külső hőszigeteléséhez, kőzetgyapot hőszigetelő rendszerben alkalmazható a szerkezet károsodása nélkül a jó páraáteresztő tulajdonsága miatt. CLT C1 kőzetgyapot garázs, kazánház, mennyezetek (födémek alsó síkjának) hő-, hang- és tűzvédelmi szigeteléséhez. A táblák egy oldalára felhordott szilikát festék előnyös esztétikai megjelenést ad. (CLT C1)