BURKOLÁS

BURKOLÁS

Biztosan Önnel is előfordult már, talán nem is egyszer, hogy fürdőszobája, konyhája vagy talán terasza és balkonja újraburkolása, csempézése nem úgy sikerült, ahogy Ön szerette volna. A csempézés, a járólap lerakása nem egyszerű feladat, általában szakemberre bízzuk ezt a feladatot.

Tervezés

    Mielőtt bármilyen munkába belefognánk, a tervezést, az átgondolást ne spóroljuk meg. Akkor kezdjünk nagyobb átalakításba, ha annyi anyagi forrásunk van, hogy a jó minőségű ragasztót, szigetelőt, fugát, egyéb kelléket ne kelljen megspórolni.

Maga a burkolóanyag (csempe, járólap, mozaik stb) költsége nagyon széles skálán mozoghat, éppen ezért nagyon sok lehetőség közül választhatunk, a pénztárcánkhoz mérten. A segédanyagok esetében azonban érdemes a nagyon jó minőséget választani, hiszen ez adja az alapot akár a drágább akár az olcsóbb burkolóanyagnak is, amit mindenképpen kellemetlen a gyenge burkolóanyag miatt felszedni.

Pontosan mérjük, vagy méressük meg a burkolandó területet.

Ha túl sok megmarad, az bosszantó, ha keveset rendelünk, előfordul hogy hosszadalmas és bonyolult az utánrendelés.

Gyakori hibák

       Nagyon gyakori hiba, hogy nem megfelelően választják ki a ragasztót a különböző méretű és anyagú burkolólapokhoz. Ennek közvetlen következménye, hogy a burkolat hamar feljön, leesnek a csempék és járólapok, vagy üresen kopog a lap és szétrepedezik a fuga. Tehát nem mindegy mekkora méretű a csempénk, vagy járólapunk, és az sem milyen anyagból készült, abból a szempontból sem, hogy milyen anyaggal ragasszuk fel. Mindig válasszuk a speciálisan az adott burkolóanyaghoz való ragasztót és egyéb anyagot!

A csemperagasztó nem megfelelő kiválasztása

A csemperagasztó nem megfelelő kiválasztása

A különböző színű és eltérő burkolatokat kombinálva nagyon szép megoldásokat kaphatunk a fürdőszobában, a konyhában, vagy akár a nappaliban is.  Sokan azonban már nem figyelnek arra, hogy a kiválasztott burkolólapok azonos méretűek, pontosabban azonos kaliberűek* legyenek.

Ebből fakadóan a fugák vastagsága eltérő lehet, így az eredmény nemhogy nem lesz esztétikus és szép, hanem inkább bosszantó és csúnya hatású. Általában is elmondható, hogy esztétikai szempontból a „minél egyszerűbb, annál szebb” elv a burkolatoknál igaz megállapítás.

(*Kaliber = a burkolólapoknak az egyik legfontosabb tulajdonsága.

Például egy 30×30 cm-es névleges mérettel rendelkező járólapnak a különböző gyártósorokon készült sorozatai lehetnek 29,6×29,6 cm és akár 30,1×30,1 cm méretűek is. Ezeknek a méretbeli eltéréseknek a jelölésére vezették be a kaliber-számot, amit vásárlásnál érdemes ellenőrizni a dobozokon.)

A ma olyan divatos gres lapokhoz* is gyakran sima, “mezei” csemperagasztót választanak.

A sima ragasztó ugyanis nem tapad megfelelően a gres lapokhoz, ezért az így lerakott padlóburkolat hamarosan elkezd kopogni, majd elválik az aljzattól és feltörik, feljön.

Csempézési tanácsok

Rossz ragasztóválasztás eredménye

Miért van szükség a teraszon vízszigetelésre?

Az alább felsorolt problémáknak a javítása természetesen sokkal költségesebb, mint a vízszigetelés megspórolása.

Az olyan épületszerkezeteket, amelyek tartósan ki vannak téve a nedvességnek (terasz, erkély, balkon) mindenképpen szigetelnünk kell a burkolás előtt.

A burkolatok közötti fugákon szabad szemmel nem látható, apró repedések, illetve a rossz anyagbedolgozás miatti apró lyukak is vannak. Ezeken a lyukakon keresztül a víz utat talál a falfelülethez, amely így folyamatos nedvességet kap, így a fal túloldalán, vagy az alattunk lakónál hamarosan vízfoltok jelentkezhetnek.

Vízszigetelés hiányában a szomszédeos helyiségek beáznak

A vízszigetelés hiánya a szomszédos helyiségek beázásához vezet

A fürdőszobában hiányzik a vízszigetelés

A vízszigetelés kispórolásának következménye

Medencék, teraszok, erkélyek, stb. esetében a beton szerkezetei telítődnek nedvességgel, ami a téli időszakban fagyásveszélyessé válik. Hatására a medencék, teraszok, erkélyek kerámia burkolatai elválhatnak a betonszerkezettől. A betonszerkezet átázása miatt a teraszok és az erkélyek alsó felén a vakolat átnedvesedik, majd leválik.

Gyakran előforduló hiba, amikor teraszunkat, balkonunkat burkoltatnánk, hogy a kialakításkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kötelező 2 %-os lejtést.

Ha a víz megáll a felületen, akkor beszivárog a fugákon keresztül. Így a megfagyott víz akár egy hideg tél alatt is elválasztja a lapokat az aljzattól.